Látnivalók

Kirándulások Békés megyében és Erdélyben

A gyógyfürdőjéről és középkori téglaváráról ismert hangulatos kisváros, Gyula, sok látnivalóval és számos rendezvénnyel várja az ide érkezőket. Többnapos gyulai tartózkodás kiegészítő programja és kedves színfoltja lehet egy erdélyi kiruccanás a közeli Nagyváradra, Aradra, vagy a Bihari-hegyekbe.

 
Programajánló erdélyi kirándulásokhoz

Aki járt már keleti határainkon túl, jól tudja, hogy a Pártium és Erdély varázslatos vidék. Aki pedig még nem látogatott el erre a vidékre, azt biztatom, hogy érdemes felkeresni, akár egy rövidebb, egynapos kirándulás keretében is! A határt átlépve, sok esetben úgy érezzük, hogy megállt az idő: az utakon gyakran találkozunk lovaskocsival, a falvakban a reggeli és esti órákban tehéncsordák vonulása ejti ámulatba az utazót. Ez a vidék számos olyan látnivalót kínál, amely szerves része a magyar történelemnek és kultúrának.
Nagyvárad mindössze 75 km távolságra található Gyula városától. Gyönyörű épületei, templomai, közterei, vára és a Körös-part valósággal elvarázsolják az ide érkezőt. Ady Endre Nagyváradot a „Pece-parti Párizs”-ként emlegette. Útközben Nagyvárad felé megtekinthetjük Nagyszalontán Arany János szülőházát és a Csonkatoronyban található kiállítást. A nagyváradi utazást (korai indulással), kiegészíthetjük egy kirándulással a festői szépségű Révi-szorosba.
Arad város nevének említésekor legelőször az Aradi Tizenhárom Vértanú emléke idéződik fel bennünk. Aradi látogatásunk során megtekintjük a Vesztőhelyet, a várat, a Szabadság Szoborcsoportot, a Monarchia időszakában emelt gyönyörű épületeket és a Maros-partot. Aradtól mindössze néhány kilométernyi kitérővel útba ejthetjük Arad-Hegyalját, ahol a radnai búcsújáróhely kegytemploma, a Solymosi vár, a ménesi borvidék borospincéi, Világos várának megtekintése után szép emlékekkel térhetünk haza.

A Bihar-hegység kiemelkedően szép túrahelyekkel várja a természetjárókat. A Csodavár 73 méter magas barlang-kapuja, az Ördögmalom vízesés dübörgő zuhataga, a legforróbb augusztusban is jégoszlopokkal bővelkedő Eszkimó jégbarlang, a 20-30 méter magas szálfákkal büszkélkedő fenyvesek, a gyönyörű cseppkő alakzatairól híres Medve barlang, a vadregényes Galbena szurdok és a Szamos-bazár csupán néhány a tájegységben található természeti csodák közül.

 

 

 

Gyula apartmanház a Várfürdő közelében

Gyula Apartmanház a Várfürdő közelében

Gyula szállás a Várfürdő közelében

Gyula Apartman a Várfürdő közelében - Szép kártya elfogadóhely

Gyula Apartman a Várfürdő közelében - Szép kártya elfogadóhely